Ludwig van Beethoven Kimdir? Ludwig van Beethoven Biyografisi ve Hayatı

0 26

Ludwig van Beethoven kimdir?, Ludwig van Beethoven kaç yaşında?, bu makalemizde sizlere Ludwig van Beethoven ile alakalı detaylı biyografi yazısını paylaştık. Yazımızda ayrıca Ludwig van Beethoven burcu nedir? Ludwig van Beethoven memleketi neresi? gibi cevapları da bulabilirsiniz.

Ludwig van Beethoven Kimdir Ludwig van Beethoven Biyografisi ve Hayatı

Alman klasik müzik bestecisi.Ludwig van Beethoven, 17 Aralık 1770 tarihinde Almanya’nın Bonn şehrinde doğmuştur. Hollanda asıllıdır. 7 tane engelli kardeşi mevcuttur. Alkolik bir müzisyen olan babası Johann’dan ilk müzik derslerini aldı. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır

1779’da Christian Gottlob Neefe’yle çalışmaya başladı. 1783’te ilk bestesi olan Dressler’in Marşı Üzerine Çeşitlemeler Neefe’nin yardımıyla yayımlandı. Onüç yaşındayken sarayda org çalarak evin masraflarının bir kısmını ödeyecek duruma geldi. Dört yıl sonra Viyana‘ya gitti.

1787 yılında Wolfgang Amadeus Mozart‘la çalışmak umuduyla Viyana‘ya gitti. Bir süre Mozart’tan ders aldı. Beethoven’in kabiliyetini keşfeden ilk müzik öğretmeni de Mozart’tır. Bir gün Beethoven evinde piyano çalarken Mozart onu odadaki dostlarına göstermiş, bu çocuğa dikkat edin demişti, bir gün gelecek, bütün dünya ondan bahsedecek.

Beethoven’in annesinin hastalığı gün geçtikçe artıyordu. Vereme yakalanmış olan genç kadının durumu ağırlaşınca Bonn’a döndü. Birkaç gün sonra ise hasta kadın oğlunun kolları içerisinde son nefesini verdi. 1792 yılında 22 yaşında Viyana’ya geri döndüğünde Mozart’ın ölmüş olduğunu öğrendi. Beethoven de klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven’ın üstün yeteneğini fark etti ve her konuda ona destek oldu. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurdu. Daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiledi. Beethoven, Viyana’ya geldiği 1792 yılından yaşamını kaybettiğü tarihe kadar burada yaşamıştır.

Piyanoda gösterdiği başarı sayesinde Prens Carl Lichnowski ile eşinin de dikkatini çekti. Avusturyalı aristokratlar müziğe çok meraklıydı. Asil karı koca Beethoven’i evlerine aldılar ve ona yılda altı yüz florin (üç bin Türk lirasına yakın) ödemeyi kabul ettiler. Bunun yanında genç müzisyeninin Viyana sosyetesinde de tanınmasına yardımcı oldular.

1794 yılına dek Viyana aristokrasisi içindeki müzik aşıklarına saraylarda ve özel toplantılarda çaldı. 1795 yılına kadar halka açılmamıştı. Başlangıçta bir besteci olarak değil, bir piyanist ve öğretmen olarak adını duyurdu ve kısa bir sürede üne kavuştu.

Beethoven, Birinci Senfonisini 1800 yılında tamamlamıştır. Eroica isimli 3. senfonisini Napolyon Bonapart’a adamıştır. Napolyon’un kendini imparator ilan etmesinin ardından Beethoven ithafını geri çekti. 9. senfoni ise gelmiş geçmiş en iyi senfoni olarak değerlendirilebilir.

1798 yılında Beethoven işitme problemleri yaşamaya başladı. Bu tarihten beri 21 yıl boyunca hiç kimseyle iletişim kurmadı. Ancak 1819 yılına gelindiğinde yazarak insanlarla diyalog kurmaya başladı, artık tamamiyle sağırdı. 21 yıl boyunca çekilen yalnızlık çok derin acılar yaşamasına yol açtı. Beethoven bütün senfonilerini işitme problemi yaşamaya başladıktan sonra bestelemesi de dikkate değer bir olaydır.

Beethoven ömrü boyunca birkaç kadını sevmesine rağmen hiç evlenmemiştir. Bunlar içinde evlenmeye en çok yaklaştığı ve en çok sevdiği Ölümsüz Aşık’tır. Kim olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte bu kadının, Frankfurtlu bir tüccarın karısı olan Antonie Brentano olduğu sanılmaktadır. Sevdiği kişiye kendini bütünüyle veren Beethoven, Diabelli Varyasyonları’nı Ölümsüz Aşkı’na adamıştır.

Beethoven yavaş çalışan bir müzisyendi. Üzerinde çalıştığı eseri oya gibi işlerdi. Taslakları incelendiğinde ilk etapta önemsiz gibi görülen çalışmalar, sonunda eşsiz bir esere dönüşür, minuet olağanüstü bir scherzo olurdu. Müziği, ifade gücü ve teknik olarak çok üst seviyedir. Daha enerjik ve dinamik eserler üretebilmek için Mozart’ın müziğindeki eleganslıktan uzak durmuştur. Ayrıca Mozart’ın müziğinde pek görülmeyen bilinçaltı dünyası Beethoven’in yapıtlarında önemli bir yer tutar. Eserleri klasik formda olmakla birlikte, özellikle Op. 109 piyano sonatıyla beraber Romantik Döneme geçişi hızlandırmıştır.

Beethoven, sadece 1 opera bestelemiştir. Orijinal ismi Elonore olan Fidelio operası en güzel operalardan biridir.

Beethoven, dokuz senfoni, bir keman konçertosu, beş piyano konçertosu, üçlü konçerto, Fidelio operası, otuziki piyano sonatı, on keman-piyano sonatı, beş viyolonsel , bir korno sonatı, çeşitli oda müziği ve değişik biçimde pek çok eser vermiştir.

Ludwig van Beethoven, 26 Mart 1827 tarihinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da siroz hastalığından 57 yaşında yaşamını kaybetti

Günümüzde; Beethoven’in 1823 yılında bestelediği 9. senfoninin bitiş bölümü olarak bestelenmiş olan “Neşeye Övgü” adlı müzikal çalışması Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından resmî mekanlarda marş olarak çalınmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.