Niyazi Sayın Kimdir Biyografisi ve Hayatı

0 65

Niyazi Sayın kimdir?, Niyazi Sayın kaç yaşında?, bu makalemizde sizlere Niyazi Sayın ile alakalı detaylı biyografi yazısını paylaştık. Yazımızda ayrıca Niyazi Sayın burcu nedir? Niyazi Sayın memleketi neresi? gibi cevapları da bulabilirsiniz.

Niyazi Sayın Biyografisi

2014 yılında ikinci kez aldığı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Müzik Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Niyazi Sayın, 12 Şubat 1927 tarihinde İstanbul, Üsküdar’da Ömer Hulusi Bey ile Necmiye hanımın en küçük çocuğu olarak doğmuştur. Babası Kuzey Makedonya’da Manastır yakınlarındaki Resneli, annesi Manastırlıdır. İlk ve orta mektebi Üsküdar Paşakapı’da okudu. Niyazi Sayın’ın, Haydarpaşa ve Beyoğlu’nda devam ettiği lise eğitimini, babasının vefatı, İkinci Dünya Savaşı senelerindaki yoksulluk, ihtiyaç ve farklı sebeplerle tamamlayamadı. İkinci Dünya savaşı sebebiyle Liseden sonra askerliğini eğitim alayında yaptı. İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Müziği Bölümünde eğitim aldı.

Öğrencilik senelerinda müziğin yanı sıra çeşitli spor dallarıyla da uğraştı. Lise çağında, seçmelerini en ön sırada kazandığı Fenerbahçe genç takımında bir süre futbol oynadı. Babası tarafından müziğe yönlendirildi. Okul zamanında ağız armonikası ve armonika çaldı. Cami musikisini öğrenmek için, genç yaşlarından beri önemli bir çaba harcadı.

Niyazi Sayın, neyzen, ebru sanatçısı ve fotoğrafçıdır. Çocukluğundan beri taş plaklardan dinlediği Tanburi Cemil Bey’in etkisinde kaldı. 1947 yılında tanıştığı Mustafa Düzgünman’ın evinde gerçekleştirdiği özel dinî musiki meşkleriyle, musikiye ilk ciddi adımı attı. Düzgünman’dan ayrıca klasik sanatlardan ebru ve ciltçiliğin yanı sıra fotoğrafçılık ve tesbih koleksiyonculuğunu, Edirnekapılı Galip Usta’dan tespih yapmasını öğrendi.

Niyazi Sayın, İlk neyini, 4 Mart 1948 tarihinde, Üsküdar Musiki Cemiyetinin neyzenlerinden Emin Bey’in aracılığıyla, Beyazıt Çadırcılar’daki Osman Dede’den 10 lira karşılığında Süpürde Neyini (Re tonundaki Neydir) satın almıştır. İlk ney derslerini Neyzen Gavsî Baykara’dan aldı. Aynı sıralarda Hezârfen Hattat Necmeddin Okyay tarafından tanıştırıldığı Neyzen Halil Dikmen’den, 21 Ocak 1949’dan beri on beş yıl boyunca her Perşembe günü ney ve resim dersleri aldı. 1950’li senelerde, Üsküdar Musiki Cemiyetinin yanı sıra Neyzen Süleyman Erguner ile İstanbul Radyosu’nda saz eserleri icra etti. Bu programlar esnasında yaptığı soloların bir neticesi olarak, İstanbul Radyosu’nun yöneticisi olan Dr. Nevzat Atlığ’ın isteğiyle İstanbul Radyosunda görev aldı.

Halil Dikmen Resim ve Heykel Müzesindeki görevi esnasında ney sevdalısı gençlere hiçbir karşılık beklemeden, ney geleneğinin devamlılığını sağlamak ve çok sevdiği bu musiki aletini çalmayı meraklı gençlere öğretebilmek için ney dersleri veriyordu. Bu öğrencilerden bir diğeride Niyazi Sayın idi. Niyazi Sayın 21 Ocak 1949’ da başladığı ney meşkine, 15 yıl boyunca ve kesintisiz olarak her perşembe günü hocasının derslerine giderek devam etti.

1951 – 1952 radyo yayın zamanında Mesut Cemil idaresindeki Klasik Koronun radyo konserlerinde Ney üflemeye başladı ve korodaki görevini 1963 yılına kadar sürdürdü. 1960 – 1963 yılları içerisinde İstanbul Radyosunda, Mesut Cemil ile birlikte ikili saz eserleri icraları oldu. Niyazi Sayın, İstanbul Radyosu’nda otuz yıl kadar Ney üfledi. İcracılığı dışında, 1954 – 1955 senelerinda Cevdet Çağla Müzik Yayınları şefiyken, şef yardımcısı olarak çalıştı, arşiv çalışmalarını da yürüttü. 1980’de İstanbul Radyosu’ndan emekliye ayrıldı. Mesut Cemil‘in ölümünden sonra İstanbul Radyosu Klasik Türk Musıkisi Korosu şefliğine getirilen Nevzat Atlığ zamanında da koroda görev aldı.

1956-1969 yılları arası Münir Nurettin Selçuk’un arzusuyla İstanbul Belediye Konservatuar İcra Heyetinde görev aldı. 1956’dan 1976’ya kadar Münir Nurettin Selçuk‘un solo konserlerine de Neyzen olarak eşlik etti. 1976 yılında yeni kurulan (İTÜ) İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarında önce öğretim görevlisi, sonra Nefesli Sazlar Anabilim Dalı başkanı oldu. 1980’de ABD’de Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde bir yıl, Necdet Yaşar ile birlikte Türk Musikisi öğretti ve konserler verdi; bu dönemde Seattle Public’te iki defa ebru sergisi açtı. İngiltere, Almanya, Fransa gibi pek çok ülkelerde konserler verdi. Ebrudan fotoğrafa, tespihçilikten sedef kakmacılığına, elektronikten tornacılığa, balıkçılıktan gülcülüğe, ağaç işlerinden kuşçuluğa kadar, bir çok sanat ve zenaat üzerinde uzmanlaşmaya vardı.

Bütün sanat hayatı boyunca, hocası Halil Dikmen’in ve Tanburi Cemil Bey’in sanat anlayışlarını birleştirme hedefini gözetti. Ney icrasına getirdiği yeni kalıplarla ve pozisyonlarla bir dönüm noktası teşkil etti.

2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Müzik Ödülünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

2014 yılında ikinci kez aldığı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Müzik Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Ödülleri :
2014 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Müzik Ödülü
2009 – Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Müzik Ödülü

Kaynak:Biyografim.org

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.